Galerija naivne umjetnosti, Hlebine, otvorenje izložbe slika, crteža i grafika Matije Skurjenija

U subotu, 8. listopada 2022. u Galeriji naivne umjetnosti, Hlebine, otvorena je izložba slika, crteža i grafika Matije Skurjenija, naziva: ˝Mistični sanjar nadrealnih vizija˝. Hlebine su  jedno od najpoznatijih sela u Hrvatskoj, a i šire, jer je to mjesto nastanka hrvatske naivne umjetnosti. Krsto Hegedušić, koji je radio kao učitelj u tamošnjoj osnovnoj školi ˝otkrio˝ je talent Ivana Generalića, koji je sigurno najznačajniji i najuspješniji slikar, hrvatske naivne umjetnosti. On je i početak  tzv.ˮhlebinske školeˮ, za čijim su uspjehom slijedili drugi..

Matija Skurjeni nikad nije izlagao u ovoj povjesnoj galeriji. Ne znamo razlog? Možda zato što  njegova umjetnost, iako su je mnogi ˮelegantnoˮ uvrštavali u taj opširno-opisni pojam, ima drugačiju poetiku i samo nadahnuće. Ona bi se mogla preciznije opisati kao jedinstveni postmodernistički spoj nespojivog; nadrealno-fantastične, naivne, podsvjesno-oniričke, marginalne i(li) outsiderske umjetnosti. Matija Skurjeni, kao i još neki izraziti pojedinci, bio je dugo pridružen ili gotovo zaključan, u kontekst svojevrsnog konstrukta naivne umjetnosti. No nakon njegove prijelomne 1. izložbe u Parizu, 1962. pisac, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar, José Pierre (naslijedio André Bretona kao predvodnika nadrealističkog pokreta), lucidno je napisao; ¨Istraživanje unutarnjeg svijeta koje dopunja i opravdava ulaskom u vanjski svijet podzemnih sila, to je ključ Skurjenijeva djela…Uistinu nadahnut Skurjeni , koji danas ima 64 godine, radikalno se razlikuje od tolikih nespretnih realista, kojima se odmah lijepe općenite etikete ˝naivaca˝ . Skurjeni je izvorni umjetnik…

Na otvorenju, o izložbi i velikom slikaru, govorili su dr. sc. Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, Helena Kušenić, viša kustosica, autorica predgovora u katalogu, Ante Žaja,  ravnatelj i kustos Muzeja Matije Skurjenija, kao i Srećko Skurjeni, sin Matije Skurjenija. On je došao na otvorenje sa obitelji.

ˮ Veliku dobrodošlicu Skurjeniju želi i Galerija naivne umjetnosti Hlebine, koja nakon više od pola stoljeća postojanja konačno ugošćuje ime svjetskog značaja i kalibra, ime koje nadilazi okvire naivne umjetnosti, ali svakako čini njen sastavni dio. Činjenica da Skurjeni (rano) ostvaruje inozemne uspjehe u okviru akademske zajednice intrigantna je i tjera na razmišljanje i istraživanje ovog nesvakidašnjeg opusa bez jednoznačnog opredjeljenja, a u doticaju s naivom, umjetnošću nadrealizma i metafizičkog slikarstvaˮ, piše u katalogu kustosica izložbe Helena Kušenić.

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Koprivničko-Križevačke županije i Grada Koprivnice, a bit će otvorena do 6. studenog 2022. godine.

1.

1..

2.. 2. 2 3.. 3. 3 4 5 14 15.. 15. 15 16

21

17 18 19