Izložba Katarine Vojković i Katarine Parađ Vojković

U Muzeju Matija Skurjeni, 4. srpnja. 2020. (subota) u 19:00 sati otvara se zajednička izložba, ugledne i afirmirane naivne kiparice Katarine Parađ-Vojković i njene kćerke, akademske slikarice i vrhunske tattoo majstorice Katarine Vojković. Izložba naziva; ˮu potrazi Svetog Gralaˮ, pokazati će recentne radove, nastale zadnjih nekoliko godina, kao i već poznate i izlagane skulpture…Odnos majke i kćerke, u umjetničkom smislu je potpuno dijametralan. Dok jedna skulpturama ″slavi″ tradicionalni obiteljski, patrijahalni život, druga slikama pokazuje zanimanje za iskustvo beskrajne (individualne) slobode duha i tijela. Intrigantan (su)odnos sirovog i teškog, ″muškog″, ruralnog kiparstva i rafiniranog, virtuoznog, suvremenog urbanog slikarstva, BDSM fetiš inspiracije.

 Virtuozno naslikane velike monokromatske slike Katarine Vojković, ne podilaze i ne laskaju (malo)građanskoj muzejsko-galerijskoj publici, odraz su bunta i neprihvaćenosti, a  pripadaju suvremenoj umjetnosti fetiša (slika vlastitu intimu, te slikarski istražuje granice užitka i boli). Ovom izložbom njeno originalno i osobno slikarstvo dobiti će mogućnost stručnog i kritičkog preispitivanja.

Kustosica izložbe, autorica eseja (predgovora) u katalogu, ugledna je povjesničarka umjetnost i likovna kritičarka, Sonja Švec Španjol.
Izložba će se moći pogledati do 31. srpnja 2020. prema novom ljetnom radnom vremenu muzeja (Uto-Sub. od 12-19 sati, Ned. od 14-19 sati, Pon. zatvoreno).

DSC04808R