Otvorenje izložbe slika iz fundusa Muzeja Matija Skurjeni u Gradskom muzeju Varaždin, Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 9. listopada 2019. u 19:00 sati.

U Gradskom muzeju Varaždin, Palača Sermage, Trg M. Stančića 3, 9. listopada 2019. u 19:00 sati.  otvara se izložba slika Matije Skurjenija iz fundusa Muzeja Matija Skurjeni (može se pogledati do 27. 10.).

Izložba naziva ,,Snovi i nadrealne slike,, rezultat je međuinstitucionalne suradnje, a sufinancirana je od strane Ministarstva kulture RH ( javni natječaj 2019.), kao i od zagrebačke županije i Grada Zaprešića…Prije otvorenja, od 17  sati, uz izložbu se u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava i prigodni skup pod nazivom ,,O životu i radu Matije Skurjenija,, koji organiziraju Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin.Na skupu će govoriti akademik Tonko Maroević, Vladimir Huzjan, Marijan Špoljar, Ivan Mesek i Ante Žaja.

RUDAR SNOVA I PASTIR GMAZOVA                                                                                            Fantastični panoptikum Matije Skurjenija

Zagonetno i začudno, zasanjano i začarano slikarstvo Matije Skurjenija predstavlja iznimno značajnu dionicu hrvatske likovne umjetnosti Dvadesetoga stoljeća, s nemalim, relevantnim odjecima i izvan nacionalne kulture. (…) Nadahnuće i motivika proizlaze iz umjetnikove najintimnije sfere, iz njegove svijesti i podsvijesti, ali su teme i povodi predstavljanja i zamišljanja toliko široki da obuhvaćaju sve od osobnih uspomena do kozmičkih uzleta, od slikareve svakodnevice do vanvremenih, prapovijesnih i budućnosnih projekcija. Važno je međutim, dapače bitno, što svemu naslikanom Skurjeni uspijeva dati pečat neponovljivosti, učinak očuđenja, mjeru duboke preobrazbe viđenoga–vidljivoga–zbiljskoga.(…) Čudo Skurjenijeve kreativnosti sastoji se u metamorfozi običnoga i banalnoga u zadivljujuće, zapanjujuće i čak zastrašujuće, odnosno u pretvaranju najmaštovitijih sklopova i situacija u sustav koji možemo empatijski slijediti (premda ne i do kraja dekodirati i spoznati). Tonko Maroević (iz predgovora kataloga).

 

POZIVNICA-KORICE-W GMV-NajavaPowerPoint Presentation