8. lipnja 2018. U 19:30 sati otvorenje izložbe slika: Željko Korošec, “Mala retrospektiva“.

Retrospektivna izložba, upotpunjena sa recentnim radovima nastalim zadnjih nekoliko godina, Željka Korošeca, rođenog u Koprivnici ( 18. 5. 1947. ) i koji je po svoj generacijskoj pripadnosti i umjetničkom izrazu, predstavnik starije generacije izvornih/naivnih/marginalnih/outsider/art brut hrvatskih umjetnika, nastojala bi pokazati nepoznati opus, stručnoj i široj kulturnoj i društvenoj javnosti. Samozatajni umjetnik, koji nikada do sada nije izlagao u Zagrebu, dobiti će, napokon, zasluženo priznanje i mogućnost kritičkog sagledavanja njegovog zanimljivog i originalnog marginalno-naivno-izvornog izraza.

Njegovo intuitivno i spontano likovno istraživanje kreće se slijedeći najbolje radove njemačkog ekspresionizma, prvenstveno Emila Noldea (Die Brücke). Korošecu je potpuno nepoznat avangardni pokret ekspresionizam i njegova likovna motivika, tako da je začuđujuća njegova duhovna i estetska bliskost. Gledajući njegove slike, izlomljenog teškog i grotesknog crteža i jarkih crvenih, ljubičastih i zelenih boja, nemoguće je vidjeti likovno neobrazovanog čovjeka, kojeg bismo, morali, smjestiti u naivnu umjetnost. Baš zato je njegova veličina i posebnost što je u taj zaboravljeni i umrli izraz (u mladosti je poduke dobivao od velikog Ivana Generalića), spontano i nesvjesno unio umjetnički duh kojega tamo nismo nikada vidjeli.

,,Ekspresionističkim pristupom slici koja u potpunosti postaje odraz unutrašnjih stanja i osjećanja, iskonskog stvaralačkog impulsa, nastaju značenjski duboke i bogate slike koje ujedno sadrže dozu veselja i oduševljenja pred vječnim misterijem života,, napisao je Marijan Špoljar u katalogu njegove zadnje izložbe u muzeju u Križevcima.

Kustosica izložbe ugledna je povjesničarka umjetnosti Iva Körbler.

 

 

Crvena voda,1995.staklo Crvene ruke,2016.lesonit Crveni pas,1991.staklo Čovjek i pas,2012.lesonit Eva u ogledalu,1995.staklo

Jelac,2015.lesonit

Zalaz sunca,1995.staklo

Ljevica,2014.lesonit