Otvorenje izložbe ratnih crteža Ivana Lackovića Croate

Kao dio obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, čiji je ovogodišnji domaćin grad Zaprešić, u Muzeju Matija Skurjeni otvorena je izložba ratnih crteža renomiranog hrvatskog umjetnika Ivana Lackovića-Croate, naslovljena ‘Crno i crveno’.

Ivan Lacković Croata veliki je umjetnik koji je svoje crteže, kao vječni simbol stradanja i patnje Lijepe naše u Domovinskom ratu, poklonio svojim suborcima iz 65. samostalne bojne Ivanić-Grad, koji su danas okupljeni u Udrugu dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnicu Zagrebačke županije – ogranak Ivanić-Grad.

Izložba sadrži dva plakata koja su obišla svijet, jedan crtež In memoriam koji je bio posvećen prvim poginulim braniteljima Ivanić Grada te 23 originalna crteža nastala krajem ’91. i početkom ’92. godine na prvoj crti bojišnice u Novskoj i okolici. ‘Croata se kao pripadnik 65. bojne nije borio puškom, nego kistom i olovkom te radio crteže kojima bi prikazao svijetu što se u Hrvatskoj događa, kako bi na takav način pokušao zaustaviti rat.’ – rekao je na otvorenju predsjednik udruge i predstavljač Croatine ratne zbirke, Darko Gerić.

Goste zaprešićkog muzeja pozdravio je gradonačelnik Željko Turk, rekavši da je širenje istine o Domovinskom ratu najmanje što se može učiniti za one koji su za našu slobodu dali svoj život.

Izložbu je otvorio zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić uz riječi da su izloženi crteži vjeran prikaz stradavanja, egzodusa i muke. ‘Mnogi od nas utkali su najbolje godine svojega života u obranu Domovine. Nažalost, danas smo svjedoci nedovoljnog poštivanja branitelja. A da nije bilo njih, ne bi bilo ni nas, niti naše domovine. Ovom izložbom evociramo uspomene na ono što se ne može i ne smije zaboraviti’, rekao je Frankić.

12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0