Otvorenje izložbe M. Skurjenija, 8. listopada 2022. u Galeriji naivne umjetnosti, Hlebine

Izložba slika, crteža i grafika Matije Skurjenija, naziva: ˝Mistični sanjar nadrealnih vizija˝, otvara se 8. listopada 2022. u 18 sati u Galeriji naivne umjetnosti, Hlebine.

Skurjenijeva prva izložba u mjestu nastanka hrvatske naivne umjetnosti…Izložba će biti otvorena do 6. studenog 2022. godine.

ˮKritika suvremenog društva i trenutka prepoznaje se već u nazivima koje autor dodjeljuje u podnožju slika izražavajući jasnu prosvjednu notu. Neobične fizionomije, izvitoperene proporcije, sumanuti osmijesi porušena stabla među uznemirenim ljudima, vatra, očaj i vapaj čine pozadinsku buku (Tri brata zasvirala u atomske svirale) – danas aktualniju no ikad. Bijeli oblačci dima pretvaraju se u kljunata fantastična bića, dok se u Zološkom vrtiću oblaci pretaču u zmajolike forme.. Veliku dobrodošlicu Skurjeniju želi i Galerija naivne umjetnosti Hlebine, koja nakon više od pola stoljeća postojanja konačno ugošćuje ime svjetskog značaja i kalibra, ime koje nadilazi okvire naivne umjetnosti, ali svakako čini njen sastavni dio. Činjenica da Skurjeni (rano) ostvaruje inozemne uspjehe u okviru akademske zajednice intrigantna je i tjera na razmišljanje i istraživanje ovog nesvakidašnjeg opusa bez jednoznačnog opredjeljenja, a u doticaju s naivom, umjetnošću nadrealizma i metafizičkog slikarstvaˮ, piše kustosica izložbe Helena Kušenić.

skurjeni_koriceFb..W

skurjeni_pozivnica-2

115 Matija Skurjeni.slika zološki vrtić.WEB