izložba crteža na foliji Matije Skurjenija

17. srpnja 2021. otvorena je izložba crteža na foliji Matije Skurjenija, sa radovima iz fundusa Muzeja Matije Skurjenija. Dio je to ciklusa izložbenih projekata, kojom Muzej Matije Skurjenija nastoji istražiti njegov (do sada) nepoznat dio umjetničkog opusa, koji nije bio nigdje javno prezentiran, jer je bio spremljen u depou muzeja. Kustos izložbe, koji je napravio izbor radova i likovni postav, je ravnatelj Ante Žaja.

Skurjeni je 1960-ih i dijelom 70-ih g. radio izuzetno originalne crteže tušom na prozirnoj foliji. Većina tih crteža bila je pospremljena u muzejskoj čuvaonici i nije bila u cijelosti nikada izložena u javnosti. S ozirom kako su crteži izuzetno osjetljivi, trebalo ih je odgovarajuće opremiti za postavljanje na zidove muzeja. Za uramljivanje izabrani su  natur kvalitetani okviri, koji ne odvlače pažnju sa samih radova, a u isto vrijeme koji odgovaraju svim crtežima. Izloženo je ukupno 28 crteža, veličine od 10×15 do 20×30 cm. Izložba je početak višeslojnijeg istraživanja umjetnosti ovoga velikog i zagonetnog autora, a ˝sakrivenog˝ u ladicama depoa.

Radi epidemioloških razloga, izložba nije imala službeno otvorenje, već se mogla pogledati od dana otvorenja. Najveći broj posjetitelja, koji mogu boraviti u isto vrijeme na tri etaže muzeja, je 45.

Izložbu je moguće pogledati do 26. rujna 2021.

FOLIJEi-plakat-2021.W

1. 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11