Otvorena izložba slika iz fundusa Muzeja Matija Skurjeni, 9. 10. 2019. u G.M.Varaždin

U sklopu Srijede u Muzeju, 9. listopada je u palači Sermage otvorena izložba           „Snovi i nadrealne slike” Matije Skurjenija. Riječ je o slikama iz fundusa Muzeja „Matija Skurjeni“ u Zaprešiću, a Varaždin je prvi od hrvatskih gradova u kojima će izložba gostovati.
Matija Skurjeni svjetski je poznat samouki slikar, koji je naslikanim svojim očaravajućim snovima doživio veliko međunarodno priznanje od strane avangardnog nadrealističkog pokreta, 1962. u Parizu. To je umjetnik koji je sebe našao u bijegu od stvarnosti na specifičan način, objasnio je likovni i književni kritičar i istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, akademik Tonko Maroević.
„Njegova imaginacija nosi sa sobom teret i zavičajnosti, i sjećanja na mladost i djetinjstvo, ali istovremeno dramatične i tragične stvari koje on, na neki način, pretvara u snoviđenje. Skurjeni nas svojim djelima uvodi u taj nadrealni snoviti svijet, kojim nam omogućuje prodor u onostrano.. To je svijet u kojemu je iz zbilje otvorio novu dimenziju u kojoj se nalazimo i mi, ako imamo mašte – zaključio je Maroević.
Na otvorenju izložbe bio je i ravnatelj i kustos Muzeja „Matija Skurjeni“ u Zaprešiću, Ante Žaja:
„Meni je izuzetno drago kako je prva izložba djela Matije Skurjenija, iz fundusa našega muzeja, u Hrvatskoj upravo ovdje u Varaždinu, ali imali smo otvorenje Skurjenijeve izložbe i prije tri tjedna u Bratislavi. Privatni slovački kolekcionar, prije nekoliko se godina zaljubio u Skurjenijeve slike i kupovao ih je na aukcijama, a i nama je posudio jednu od tih slika za izložbu. Muzej u Zaprešiću posjeduje zbirku slika, crteža i grafika Matije Skurjenija, približno oko 380 muzejskih predmeta, kao i zbirku slika naših najpoznatijih naivnih umjetnika, osim Ivana Generalića, te zbirku najvećih hrvatskih suvremenih umjetnika.
Uoči izložbe „Snovi i nadrealne slike”, u palači Herzer u Varaždinu održan je prigodni skup pod nazivom „Matija Skurjeni – život, umjetnički rad, ostavština”, a skup su organizirali Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin.
„Na znanstvenom skupu sudjelovali su eminentni predavači, među njima i akademik Tonko Maroević, Marijan Špoljar, dr. sc. Vladimir Huzjan i moj kolega Ivan Mesek, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin. Smisao svih ovih događanja je da nove generacije stručne i šire javnosti, kao i medije, pokušamo zainteresirati za dva-tri važna nacionalna izvorno-nadrealno-marginalna slikarska imena, koja imaju svoju najveću europsku umjetničku težinu – rekao je Žaja.
Djela Matije Skurjenija izazvala su velik interes varaždinske likovne publike, a izložba će ostati otvorenom za razgled sve do 27. listopada. (Izvor: Aktualno.hr )

https://varazdinski.rtl.hr/vijesti/kultura/3578191/srijeda-u-muzeju-izlozba-snovi-i-nadrealne-slike-svjetski-poznatog-slikara-9-listopada-u-palaci-sermage/?fbclid=IwAR005s2U2YY8Zj8cFw8s2OO7bgDUBV16uEoOgEACmw1_sdGrf5qcaqi_9jA

1 2 3 4 5 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24