Noć muzeja 2018. u Muzeju Matija Skurjeni

Petak, 261. 2018od 18:00  do 01 sat, Muzej Matija Skurjeni uključiti će se u obilježavanje popularne nacionalne muzejske manifestacije ,,Noć muzeja 2018.,, sa novim stalnim postavom slika, crteža i grafika Matije Skurjenija. Želja nam je kako bi se u toj, izuzetno medijski praćenoj manifestaciji, podsjetilo na zaboravljenog i nepravedno zapostavljenog, velikog izvorno-nadrealnog umjetnika Matiju Skurjenija.

Umjenika, kojemu je ,,otac Nadrealizma,, Andre Breton otvorio izložbu 1962. u Parizu, čije su slike bile ilustracija u nadrealističkom časopisu,, La Breche,, (zajedno sa Rene Magritte-om, Konradom Klapheck-om, Toyen, Man Ray-om i dr.) i koji je bio cijenjen od kritike i publike. Izložene slike i crteži prikazati će Matijino umjetničko formiranje, od rada na željeznici, krajem 40-ih, odlaska u mirovinu, naseljavanja  u Zaprešić i likovne suradnje sa karizmatičnim kustosom galerije primitivne umjetnosti u Zagrebu Dimitrijem Bašičevićem Mangelosom           ( zajedno su realizirali iznimnu grafičko-pjesničku mapu ,,Eulaliju,, 1959.). 

Posebnost izložbe, biti će nova akvizicija muzeja, slika ,,Dječak koji sjedi,, iz 1950. naslikana na drvenoj podlozi, koja svjedoči o velikom talentu Matije Skurjenija. Akvizicija je realizirana sredstvima Grada Zaprešića i zagrebačke županije.

Autor stalnog postava muzeja je ravnatelj Ante Žaja, kustos.  

,,Noći muzeja 2018.,, ulaz je besplatan i svi su dobrodošli.

275

275.

258