Izložba „A Life in Pictures: A Portrait of Seeing for Rudolf Zwirner”, na kojoj je izložena slika Matije Skurjenija, ˝PalaisPopulaire˝, Berlin

1. U Berlinu, gradu simbolu Njemačke, Europe i tragičnog 20. st., podjeljenom i ujedinjenom, organizirana je izložba posvećena 90. godišnjici rođenja pionira njemačke suvremene izlagačke prakse, Rudolfa Zwirnera1, nekadašnjeg tajnika Dokumente2, suosnivača prvog svjetskog sajma umjetnosti Art Cologne. Zwirner stariji2, svoju je drugu galeriju osnovao 1962. u Kölnu i od poslijeratne, razrušene Zapadne Njemačke napravio svojevrsni kulturni centar svijeta, ključna je osoba u povjesti tzv. tržišta umjetnina. Može se pojednostavljeno ˮrećiˮ kako je ono što je politički za poslijeratnu razrušenu i podjeljenu, postnacističku Njemačku bio znameniti kancelar Konrad Adenauer, to je za slobodni razvitak i jačanje suvremene  umjetnosti i kulture bio Rudolf  Zwirner. Reprezentativna i obljetnička izložba postavljena je u jednom od najprestižnijih berlinskih muzeja, ˝PalaisPopulaire˝, a autorski je potpisuju kustos Phillip Bollmann i kustos i suvremeni umjetnik Michael Müller. Izloženi su radovi najznačajnijih umjetnika 20. st.: Pabla Picassa, Andya Warhola, Josepha Beuysa, Davida Hockneya, Rene Magrittea, Gerharda Richtera, Piet Mondriana, Jaspera Johnsa, Louise Bourgeois, Yves Kleina, Maxa Ernsta, Cy Twomblya, Georga Baselitza i dr. Većina je imala prve europske samostalne izložbe i ˝happeninge˝ u Galerie Rudolf  Zwirner, a neke je kao talentirane mlade umjetnike prepoznao i uspješno promovirao. S obzirom kako su vrijedne umjetnine, za izložbu, posuđene iz Deutsche Bank Collection,  iz velikih svjetskih muzeja, i od privatnih kolekcionara, izložba je trajala relativno kratko, od 29.7-14.8.2023.

2. Matija Skurjeni imao je svoju prvu samostalnu izložbu 1963. u Galerie Rudolf  Zwirner, neposredno nakon izuzetno uspješnog prvog izlaganja u inozemstvu, u Galerie Mona Lisa u Parizu, krajem 1962. u organizaciji pariških nadrealista. Po svjedočenju Radovana Ivšića, tajnika André Bretona˙(koji je prisustvovao otvorenju pariške izložbe), ˝mladi njemački dinamični galerist Rudolf Zwirnerˮ, prijatelj slikara Konrada Klaphecka3, vidio je Skurjenijeve slike u Parizu i odlučio mu organizirati izložbu u novootvorenoj galeriji u Kölnu. Zanimljivost te povijesne izložbe je kako je poznata kolekcionarka Charlotte Zander4, kupila pola Matijinih slika, sljedeći Rudolfov savjet, a da izložba nije bila ni otvorena. Kasnije je Skurjeni dva puta samostalno izlagao, u toj znamenitoj i renomiranoj galeriji.

3. Slika Matije Skurjenija naziva : ̋Iznenadni posjet ̋, 1958-1961. ulje na˙drvu, vel. 78 x 67,5 cm., Sammlung Susanne Zander, smještena je u prvom dijelu izložbenog prostora. Ispod nje, originalni je crtež Pabla Picassa, desno ulje Henri Rousseaua, u sredini gore rad Sigmara Polkea, dolje manji crtež Cy Twomblya. Za muzejsku foto dokumentaciju napravio sam 50-ak fotografija u visokoj rezoluciji, a za muzejsku biblioteku kupio 2 prestižna kataloga izložbe,  sa iscrpnom bibliografijom i velikim reprodukcijama svih radova. Pored slike Matije Skurjenija otisnuta je dokumentarna fotografija sa njegove 1. samostalne izložbe iz 1963., kao i preslika plakata druge izložbe iz 1965.-66. U katalogu su se, ljubazno, zahvalili Muzeju Matije Skurjenija i ravnatelju na posudbi dokumentacije, kao i pomoći oko izložbe. Izdavač kataloga jedna je od danas najuglednijih izdavačkih kuća monografija i umjetničkih kataloga iz Njemačke, Buchhandlung Walther and Franz Köenig5 iz Kölna, koji su krenuli skromno početkom 1960.-ih sa umjetnicima iz Galerie Rudolf  Zwirner.

4. Jedan od kustosa pismeno mi je posvjedočio kako se, na otvorenju izložbe, Rudolf Zwirner zaustavio ispred slike Matije Skurjenija i rekao: “Nije li nevjerojatno. To je tako sjajna slika, jedna od najboljih na izložbi ovdje! Apsolutno je volim.”.

Ante Žaja, viši kustos

 1 https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Zwirner

2 https://en.wikipedia.org/wiki/David_Zwirner_Gallery

3 https://en.wikipedia.org/wiki/Konrad_Klapheck

4 https://de.wikipedia.org/wiki/Sammlung_Zander

5 https://de.wikipedia.org/wiki/Buchhandlung_Walther_König

Muzej Matije Skurjenija, ravnatelj, mandat 2023.-2027.

Temeljem članka 26. Zakona o muzejima (NN 61/18, 98/19, 114/22), članka 40. Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi (NN 83/22), članka 25. Statuta Muzeja Matije Skurjenija od 14. 10. 2021. godine i Odluke o I. izmjenama i dopunama Statuta Muzeja Matije Skurjenija od 16.3.2023. godine te članka 38. Statuta Grada Zaprešića (Službene novine Grada Zaprešića 04/09, 02/13, 06/13-pročišćeni tekst, 07/14, i 1/18, 02/20 i 01/21),

gradonačelnik Grada Zaprešića, donio je rješenje o imenovanju Ante Žaja, mag.art-višeg kustosa, za ravnatelja Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću, na vrijeme od 4 godine, počevši od dana 1. kolovoza 2023.

Otvorenje samostalne izložbe akademskog slikara-grafičara Tina Samaržije, 15. 7. 2023. u 19:00 sati

U Muzeju Matije Skurjenija, 15. 7. 2023. u 19:00 sati, otvara se samostalna izložba akademskog slikara-grafičara Tina Samaržije iz Zagreba. To je njegova prva izložba u ovoj muzejskoj instituciji, na kojoj će pokazati izbor najrecentnijih radova, nastalih 2022. Svestrani mladi, afirmirani umjetnik likovno se izražava crtežima, grafikama i štafelajnim slikama. Originalni crteži tušom, sa dodatkom crvene boje, (31 kom.), nastali su istraživanjem i, svojevrsni, su nastavak, smjelih radova pok. akademika Miroslava Šuteja iz njegovog znamenitog ciklusa Erotika iz 1975. Pisac predgovora u katalogu izložbe, ugledni povjesničar umjetnosti i voditelj Galerije Forum iz Zagreba, Feđa Gavrilović piše:

˝U ovom ciklusu crteža on, na neki način, pokušava oživjeti spomenuto razdoblje u kojemu su otisci erotskog sadržaja kolali u tajnosti. Pri tome se oslanja na minimalističku, geometrijsku, op i popartističku tradiciju 20. stoljeća, posebno lokalnog, zagrebačkog kruga (tu su odjeci nekih Šutejevih, pa i Bućanovih minimalnih formi)… Zato su ovi crteži duhovito i interesantno osvježenje. Razigrani, ali ne oholo libertinski; prosti, ali ne prostački. Minimalna forma tu nije jalova cerebralnost, nego element ludičnosti, ograničenje koje potiče maštu (i stvaratelja i gledatelja). Svi omjeri i odnosi ploha i tekstura na crtežima kao i prepoznatljivi anatomski dijelovi ponekada u šaljivim kompozicijama otkrivaju umjetnikovo shvaćanje svijeta˝.

Izložba je realizirana sredstvima Zagrebačke Županije i Grada Zaprešića, a može se pogledati do 20. 8. 2023.

Otvorenje zajedničke izložbe likovnih radova Udruge umirovljenika Grada Zaprešića, 2.6.2023. u 18:30 sati

Udruga umirovljenika Grada Zaprešića i Muzej Matije Skurjenija, pozivaju Vas na otvorenje izložbe umjetničkih radova, čiji su autori umirovljenici koji pohađaju kreativne radionice u sklopu projekta ˮAktivan i uključenˮ, 2. 6. 2023. (Petak) u 18:30 sati.

Program poticanja aktivnog starenja na području Grada Zaprešića, financiran je od strane Europskog socijalnog fonda, a u partnerstvu sa Gradom Zaprešićem i udrugom CeZaM.

Otvorenje samostalne izložbe ak. slikara Luke Čačića, 3. 6. 2023. (subota) u 19:00 sati

U Muzeju Matije Skurjenija, 3. 6. 2023. u 19:00 sati, otvara se samostalna izložba akademskog slikara Luke Čačića iz Zaprešića. To je njegova prva izložba u ovoj muzejskoj instituciji, na kojoj će pokazati izbor najrecentnijih radova, nastalih od 2018. Svestrani umjetnik likovno se izražava crtežima, štafelajnim slikama kao i oslikanom keramikom. Upravo će oslikana keramika (Vaze) činiti okosnicu njegove izložbe.

˝Izložba oslikane keramike u Muzeju Matije Skurjenija je svakako jedna likovna poslastica jer se paralelno u prostoru odigravaju dva dijaloga umjetnika sličnog senzibiliteta, likovne naracije i poetike…Luka Čačić konzistantan je u likovnom istraživanju i s nevjerovatnom preciznošću fokusiran je na detalj˝, piše u predgovoru kataloga kustos i povjesničar umjetnosti Jura Škofač.

Izložba je realizirana sredstvima grada Zaprešića, a može se pogledati do 25. 6. 2023.

 

 

Natječaj za izbor ravnatelja/ce Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću

U Narodnim novinama br. 53/23, od dana 19.5.2023. godine, objavljen je Javni natječaj za imenovanje ravnatelja/ice Muzeja Matije Skurjenija u Zaprešiću.

Rok za podnošenje prijava na natječaj je 30 dana od dana objave u Narodnim novinama te na mrežnim stranicama Grada Zaprešića i Muzeja Matije Skurjenija.

Rok za podnošenje prijava na natječaj je 19.06.2023. godine.

2023.NATJEČAJ imenovanje ravnatelja

Otvorenje samostalne izložbe Željka Karaule, 3. ožujka 2023. u 18:30 sati

U petak, 3. ožujka 2023. u 18:30 sati u Muzeju Matije Skurjenija otvara se samostalna izložba slika poznatog zaprešićkog akademskog slikara Željka Karaule, naziva: ˝Mozaik snova˝. Istaknuti umjetnik, izložit će 16 slika (ulja na platnu), većeg formata iz najnovijeg slikarskog ciklusa.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Zaprešića, a bit će otvorena do 23. ožujka 2023.

˝Noć muzeja 2023.˝ u Muzeju Matije Skurjenija, 27. 1. 2023.

U sklopu ″Noći muzeja 2023.″, u petak, 27. siječnja 2023. u 18.30 sati u Vršilnici Novih dvora bana Jelačića u Zaprešiću bit će otvorena izložba Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac čiji su organizatori Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac,a jedan od suorganizatora je i Muzej Matije SkurjenijaGrupna je to izložba isključivo umjetnica, koja će pokazati raznolike kreativne prakse umjetnica 20. stoljeća iz regije i šire.

Rijetka je ovo prilika za vidjeti  radove Ivane Tomljenović-Meller (Zagreb, 1906.-1988.), hrvatske umjetnice, dizajnerice, fotografkinje i polaznice znamenite škole Bauhaus (1929.) u Dessau. Zatim, su tu radovi talijanskih umjetnica Lucie di Luciano i Marine Apollonio, koje su ostavile značajan trag u svojim područjima umjetničkog djelovanja. Obje umjetnice zauzele su svoje zasluženo mjesto i unutar središnje izložbe 59. venecijanskog bijenala 2022. godine, The Milk of Dreams, kustosice Cecilije Alemani…Tijekom 1970-ih pojavio se značajan broj utjecajnih umjetnica koje su ostavile neizbrisiv trag u povijesti umjetnosti, kako u (našoj) regiji, tako i globalno. Kao ključna figura, izdvaja se Bogdanka Poznanović, koja je značajno utjecala na umjetnice i umjetnike naredne generacije, (npr. Katalin Ladik). U ovom razdoblju djeluje i jedna od najznačajnijih svjetskih umjetnica performansa, Marina Abramović, koja je na izložbi predstavljena svojom zvučnom instalacijom More. Unutar šireg regionalnog konteksta stvarale su i umjetnice Běla Kolářová, Galina Bitt, Ruth Wolf-Rehfeldt, Dóra Maurer, Jana Shejbalová-Želibská i druge, čiji će se radovi moći vidjeti na izložbi.

Sedamdesete godine prošlog stoljeća bile su i značajno razdoblje za afirmaciju umjetnica feminističke struje. U tom kontekstu djeluju hrvatska umjetnica Sanja Iveković, poljakinje Natalia LL i Ewa Partum, a žensko iskustvo prikazivale su i umjetnice Teresa Tyszkiewicz i Milica Kecman / Lipa Mill. Izvan regije Središnje i Jugoistočne Europe, a kao dio Kolekcije Sudac, na izložbi se izdvajaju i umjetnice Eulàlia Grau, jedna od pionirka feminističke umjetnosti u Španjolskoj, i Takako Saito, značajna predstavnica međunarodnog pokreta Fluksus.

U ″Noći muzeja 2023.″ u prostorima Muzeja Matije Skurjenija moći će se pogledati stalni postav slika, crteža, grafika, samoukog slikara, nadrealne poetike, Matije Skurjenija. Ulaz je slobodan (18-00) i svi ste dobrodošli u Vršilnicu i(li) muzej.

Web-vizual-Noc-Muzeja-23-copy-2048x921 sudac 20230124_110154 20230124_113441 20230124_110625

Radno vrijeme muzeja za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika

Radno vrijeme muzeja,

za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika:

24. 12. 2022. Badnjak, zatvoreno

25. 12. 2022. Božić, zatvoreno

26. 12. 2022. zatvoreno

27. 12. 2022. 10 – 17 sati

28. 12. 2022. 10 – 17 sati

29. 12. 2022. 10 – 17 sati

30. 12. 2022. 10 – 17 sati

31. 12. 2022. zatvoreno

1. 1. 2023. Nova godina, zatvoreno

2. 1. 2023. zatvoreno

3. 1. 2023. 10 – 17 sati

4. 1. 2023. 10 – 17 sati

5. 1. 2023. 10 – 17 sati

6. 1. 2023. Sv. Tri kralja, zatvoreno.

7. 1. 2023. 10 – 17 sati

8. 1. 2023. 12 – 17 sati

DSC02888W