Matija Skurjeni-Golub Mira, slike i crteži

U Muzeju Matije Skurjenija od kraja svibnja pa do 29. 8. 2024. može se pogledati Izložba slika, crteža i značajne dokumentacije (fotografije, dopisnice, katalozi) Matije Skurjenija, naziva Matija Skurjeni-Golub Mira, slike i crteži. Prilika je to za vidjeti rijetko izlagane, slike, crteže tušom i močilom na papiru, kao i otkupljenu dokumentaciju od naslijednika velikog slikara..Poznato je iz zapisa Radovana Ivšića (tajnika nadrealističkog pokreta), da je Matija nakon buđenja, obavezno nacrtao jednostavan crtež, kako bi što bolje memorirao svoj san. Na osnovu većine crteža (u muzeju imamo dva), nastale su njegove antologijske slike (˝Crno jezero˝, ˝Prvi kozmonautički par˝).

Izložba treba osvjestiti istinski pacifizam Matije Skurjenija, koji je kao 18. godišnjak iskusio svu bestijalnost i destruktivnost ljudske prirode, u rovovima Velikog rata (1914.-1918.).

Crtež Golub mira, njegova je poruka svijetu, koji se 1960-ih našao na rubu atomskog rata, a ta poruka-upozorenje relevantna je posebno danas i na rubu Europe, gdje se u Ukrajini vodi bezumni i okrutni rat.

Izloženo je ukupno 40-ak slika i bezbroj crteža tušom/močilom na papiru, a posebna zanimljivost su do sada neviđene fotografije sa otvorenja izložbe u Parizu i Kölnu. Također se mogu vidjeti i originalne (rukom pisane) razglednice i čestitke za Božić od europskih galerista i drugih umjetnika (Rabuzin, Lacković, Buktenica). Neke slike, remek djela, dobile su nove primjerene, unikatne, okvire.

Izložba je realizirana zajedničkim sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke Županije i Grada Zaprešića.