Otvorenje izložbe ˝Air Art, 1903.-2023.˝ drvenih maketa dvokrilnih zrakoplova, koje su oslikali renomirani svjetski i hrvatski umjetnici

Dođite na otvorenje izložbe ˝Air Art, 1903.-2023.˝ drvenih maketa dvokrilnih zrakoplova, koje su oslikali renomirani svjetski i hrvatski umjetnici, u povodu 120. godišnjice prvog leta zrakoplovom (17.12.1903.).

U Muzeju Matije Skurjenija, 20. veljače 2024. u 18:00 sati, otvara se izložba jedinstvene kolekcije maketa dvokrilnih zrakoplova koje su unikatno i u svom prepoznatljivom likovnom stilu oslikali najpoznatiji hrvatski i svjetski suvremeni umjetnici.

Početak kolekcije je 1983. godina kada se proslavljala 80. godišnjica od prvog leta braće Wright u SAD-u. Do danas je kolekcija narasla na više od 250 ručno rađenih drvenih modela i nema značajnijeg slikara i kipara koji nije pristao ostaviti svoj umjetnički trag na običnoj maketi što se likovnom alkemijom probrazila u skulpturalnu i pikturalnu dragocijenost.

Gilbert & George (UK), Missemer Martine (Francuska), Erro (Island), Sunagawa (Japan), De Gumaraes (Portugal), Caruncho (Španjolska), Selden (USA), Murtić, Seder, Kožarić, Boris Bućan, Šutej, Trebotić, Lipovac, Trokut, Šiško, Novak, Švaljek, Lacković-Croata, Dimitrije, Tanay, Šekoranja i brojni drugi, slave slobodu osvajanja neba i hrabrost prvih pionira i zanesenjaka u letenje… Do sada se jedan dio kolekcije mogao pogledati na izložbi u Zračnoj luci Zagreb, 2003. te u ˝Palacio Municipal de Congresos˝ u Madridu 2004. u suorganizaciji Zračne luke Zagreb i Zbirke Politeo.

Izložba se otvara u spomen na 120. godišnjicu prvog službenog leta zrakoplovom, a realizirana je uz tehničku pomoć Muzeja Mimara i financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Grada Zaprešića.

Izložba ostaje otvorena do 15. travnja 2024.