Izložba,˝Exibition 02, Matija Skurjeni˝, Sammlung Zander/Zander Collection, Köln, 23.5.2024.

U Kölnu, njemačkom kulturno-umjetničkom središtu, 23. 5. 2024. otvorena je izložba ˝Exibition 02, Matija Skurjeni˝u organizaciji Sammlung Zander/Zander Collection. Sama Zaklada Zander jedna je od vodećih svjetskih kolekcija samoukih umjetnika, osnovana od velike galeristice i kolekcionarke Charlotte Zander (1930 – 2014), koja je više od 60 godina, skupljala remek djela Naivne, Art Brut, Outsider i umjetnosti autodidakta. Kolekcija je bogata vrhunskim djelima svjetskih i hrvatskih naivnih i samoukih umjetnika, Rousseaua, Bomboisa, Vivina, Buchanta, Wölflija, Skurjenija, Generalića, Viriusa, Rabuzina, Kovačića, Smajića, Buktenice, Lackovića, Feješa i dr. Dugo vremena najznačajni radovi bili su izloženi u Museumu Charlotte Zander, koji je bio smješten u dvorcu Bönnigheim, pored Stuttgarta.

Sammlung Zander/Zander Collection, posjeduje antologijske radove Matije Skurjenija, njih više od 70 iz najzrelijeg njegovog umjetničkog perioda, s kraja 1950-ih i početka 60-ih. Na ovoj komornoj izložbi, predsjednica zaklade Suzanne Zander izabrala je 11 radova, koji predstavljaju vrhunac njegovog slikarskog opusa, nastalog kao likovna materijalizacija vlastitih snova. Većina tih slika bila je izložena na znamenitoj izložbi 1962. u Galerie Mona Lisa u Parizu, (otvorio je ˝otac nadrealizma˝ Andre Breton), a kupljena je nakon 1. izložbe u Galerie Rudolf  Zwirner u Kölnu. Na izloženim slikama osjeća se Skurjenijeva tjeskoba i velika strepnja od atomskog samouništenja te su radovi izuzetno suvremeni, a  izložba strahovito društveno aktualna (˝Studija posljedica atomske bombe˝, 1965. 46 x 33 cm.).

Izložba je imala informativno obrazovnu svrhu jer je (i u Njemačkoj) potrebno informirati mlade generacije stručnog muzejskog osoblja, studente i današnje kolekcionare o nedovoljno javno priznatom velikom samoukom slikaru, nadrealne poetike, Matiji Skurjeniju. Ponovnom značajnom interesu za njegove enigmatske snove-slike, pomogla je reprezentativna izložba ˝A life in Pictures: A Portrait of Seeing for Rudolf Zwirner˝, 2023. u ˝PalaisPopulare˝ u Berlinu, gdje je Skurjenijeva slika ̋Iznenadni posjet  ̋, 1958-1961. ulje na˙drvu, vel. 78 x 67,5 cm., bila izložena sa radovima najvećih umjetnika 20. st., Pabla Picassa, Andya Warhola, Josepha Beuysa, Davida Hockneya, Rene Magrittea, Gerharda Richtera, Piet Mondriana, Jaspera Johnsa, Louise Bourgeois, Yves Kleina, Maxa Ernsta i dr.. Da je izložba postigla ono za što je organizirana, svjedoči veliki broj utjecajnih posjetitelja (Art Cologne), kao i stručna i šira publika; uglavnom nove mlade generacije ljubitelja umjetnosti.

 Ante Žaja, viši kustos

https://de.wikipedia.org/wiki/Sammlung_Zander

https://de.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Zwirner