Otvorenje izložbe: ˝Igračke zagrebačke tvornice Biserka iz zbirke Politeo˝

U utorak, 18.10. 2022. u Muzeju Matije Skurjenija otvorena je izložba dječjih igračaka tvornice Biserka iz Zagreba. Ona je nastavak suradnje muzeja sa jednim od velikih hrvatskih kolekcionara, Tonijem Politeom, koji je u zaprešićkom muzeju odlučio ekskluzivno izložiti, veliki dio proizvodnog asortimana, jedne od najznačajnijih tvornica dječjih igračaka u bivšoj državi. Politeova zbirka Biserkinih igračaka je sigurno jedna od najcjelovitijih u Hrvatskoj i ove vrijedne i važne igračke sačuvane su zbog velike sakupljačke strasti, antikvarske upornosti, kao i poznavanja relevantnosti designa bivše socijalističke države, od strane ovoga svestranog kolekcionara. Jedinstvena je to zbirka koja ima, bez pretjerivanja, iznimnu nacionalnu, europsku i svjetsku vrijednost…Izložbu je otvorio dr. sc. Alan Labus, zamjenik gradonačelnika Grada Zaprešića, osnivača muzeja.

Zaboravljena, i od rata i gubitka tržišta, devastirana zagrebačka tvornica imala je od 1962. do 1992. jedinstveno dopuštenje za izradu plastičnih igračaka velikog Walta Disney-a, kao jedina izvan SAD-a. Posebno je zanimljivo kako je Disney, veliki umjetnik 20. stoljeća, nekoliko svojih likova samo za ˮBiserkuˮ obukao i stavio u poze koje se ne pojavljuju nigdje drugdje u svijetu, poput Šilje kauboja, Mickey Mousea u hlačama i Paje Patka koji drži ruke uz tijelo. Neki modeli Disneyevih igračaka, proizvodili su se isključivo u Biserki. Zagrebačka tvornica je, uz Disneyje popularne junake, imala autorska prava i proizvodila likove Štrumpfova, Stanleya i Olija, Pink Panthera, a proizvodila je i Miss Piggy iz Muppet Showa, Mačka u čizmama i dr.

Biserka je počela sa radom 1946. kao zadruga koja se bavila pletenjem mreža u prizemlju Ilice 118, a onda je prešla na izradu lutaka koje su se radile od brašna i kaširanog papira. Nakon pojave PVC-a prešlo se na ručno lijevanje igračaka dok se na kraju došlo do strojne proizvodnje istih. Uz druge igračke proizvodila je i maskote, društvene igre te lopte, koje su Rusiju, Njemačku, Češku, Mađarsku, Francusku, Italiju i druge zemlje. Radionica je dobila ime Biserka po kćerki Olge Volčanšek, djevojčici koja je nakon završene Učiteljske škole radila u Osnovnoj školi u Gornjoj Bistri.  

Otvorenju je prisustvovao i nekadašnji direktor Biserke, Marko Bogdanović, koji je pribavio licencu za proizvodnju Disney-evih popularnih junaka.

Izložba je realizirana uz potporu Zagrebačke Županije i Grada Zaprešića, a bit će otvorena do 10. prosinca 2022.

10.

10

11

13

14.

14

1516.

16

18..18.171819...

19..

21